Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
½ pęczka botwinki (liście)
1 malinowy pomidor
15 dag pierożków tortellini z serem
1 kulka mozzarelli w zalewie
½ pęczka świeżego koperku
Oliwa z oliwek do skropienia
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki.
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy.
Komentarze