Szparagi konserwowe - jędrne i kruche

4.48 (167 ocen)

  • 60 min

Szparagi konserwowe zimową porą to wspaniały rarytas. Zaletą tego przepisu jest to, że nawet jeśli będziemy mieli łykowate i nieobrane szparagi, to w zalewie do jesieni zrobią się jędrne i kruche. Są wspaniała przekąską i dodatkiem do kanapek.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg szparag

    2 litry wody

    1/5 szklanki cukru

    2 łyżki soli

    3/4 szklanki octu

    3 liście laurowe

    kilka ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szparagi konserwowe - jędrne i kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi bez obierania pokłaść w słoiki. Składniki zalewy zagotować i wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować (gotować) przez 20 minut.

    Słoiki muszą stać w słoikach przynajmniej 2 miesiące aby stały jędrne i kruche, najlepsze są jesienią i zima, oczywiście zakładając, ze przygotowaliśmy je wiosną.

    Może się okazać, że na 2 kg szparag zalewy może być za dużo lub za mało, wszystko zależy od tego jak duże mamy słoiki i jak grube szparagi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować