Pomysł na pyszny obiadek. Najlepiej smakuje z domowymi surówkami.
60 min
Składniki:
400 g sznycli z fileta z piersi indyka
sól, pieprz do posypania mięsa
1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
1 łyżka oleju
ok. 2 szkl gorącej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki czosnku suszonego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 ml wody zimnej
Sznycle z indyka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Ja przekroiłam każdy kotlet na pół. Kotlety lekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały. Do garnka wlewamy 2 szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz. Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, papryką i czosnkiem. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek i dolewamy do sosu. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Smacznego
Komentarze