Sznycle z indyka w sosie

4.48 (182 ocen)

  • 60 min

Pomysł na pyszny obiadek. Najlepiej smakuje z domowymi surówkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g sznycli z fileta z piersi indyka
    sól, pieprz do posypania mięsa
    1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
    1 łyżka oleju
    ok. 2 szkl gorącej wody
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki pieprzu
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    pół łyżeczki czosnku suszonego
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 ml wody zimnej
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle z indyka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Ja przekroiłam każdy kotlet na pół. Kotlety lekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały. Do garnka wlewamy 2 szkl gorącej wody i wstawiamy na gaz. Obsmażone mięso od razu przekładamy do garnka z wodą, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, papryką i czosnkiem. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą aby nie było grudek i dolewamy do sosu. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować