Sznycle z indyka w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i szybki pomysł na obiad o wyrazistym smaku. Curry nadaje aromatu i ostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g sznycli z indyka
    Sól
    Pieprz
    1 mała cukinia
    4 małe marchewki
    2 cebule
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    3 łyżki śmietanki 18%
    2 łyżki mąki ryżowej
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sznycle z indyka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną bulionu z patelni. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut. Obsypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować