Sznycle cielęce z szałwią po rzymsku (Saltimbocca ala romana)

0 (0 ocen)

Włoska nazwa potrawy - saltimbocca - oznacza "skocz do ust".

Składniki:

  • 8 cienkich plasterków udźca cielęcego
    sól morska
    mielony kolorowy pieprz
    mielony kmin rzymski
    4 plasterki prosciutto
    kilka listków świeżej szałwii
    łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    2 łyżki soku z cytryny
    100 ml białego włoskiego wina

    ulubione duszone warzywa lub salsa ze świeżych pomidorów i ziół
    opcjonalnie plasterek żółtego sera lub parmezan, grana padano w wiórkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle cielęce z szałwią po rzymsku (saltimbocca ala romana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cienkie kotleciki cielęce posypujemy przyprawami. Na cztery kotleciki kładziemy po plasterku szynki parmeńskiej i po 2 listki szałwii. Nakrywamy je pozostałymi plasterkami cielęciny. Brzegi dociskamy i spinamy wykałaczkami.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło. Mięso podsmażamy z obu stron na mocnym ogniu. Skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy winem. Dusimy 2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Sznycle możemy obłożyć ulubionymi duszonymi warzywami lub ulubioną warzywną salsą i najlepiej włoskim serem.

Porady

Ważne jest by użyć cielęciny dobrej jakości. Mięsa nie wolno rozbijać, chyba że bardzo delikatnie, przykryte folią. Odbiegając od oryginału można zrobić takie sznycle w wersji panierowanej, ale wtedy nie podlewamy ich białym winem i cytryną. Sokiem z cytryny kropimy przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować