Szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę do miski.
Dodać wszystkie przyprawy i olej. Wymieszać.
Piersi pokroić w większą kostkę i przełożyć do marynaty. Wymieszać dokładnie
dłonią, żeby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą.
Przełożyć wszystko do pojemnika, zamknąć i wstawić do lodówki
na minimum 12 godzin.
Papryki pokroić w kostkę podobnej wielkości jak mięso.
Cebulę przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
Następnie nabijać na przemian mięso i warzywa na szpikulce,
lub patyczki do szaszłyków. Ja akurat mam szpikulce.
2.Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszce do pieczenia.
Szaszłyki na zwykłych patyczkach ułożyć na papierze do pieczenia.
Moje szaszłyki ułożone były na stelażu i nie dotykały blaszki, dlatego nie użyłam
papieru do pieczenia.
3.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, wstawić blaszkę z szaszłykami
i piec 40 minut.
W połowie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę.
Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z warzyw.
Komentarze