Szaszłyki z piekarnika

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań na patyczki można nadziać co się ma i co się lubi możliwości do ich przygotowania jest wiele grill,piekarnik,patelnia grillowa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g karczku
    1 filet z kurczaka
    300 g chudego boczku
    1/2 papryki czerwonej,zielonej,żółtej
    5 ziemniaków
    1 duża marchewka
    1 cukinia
    2 cebule
    Marynata
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    curry,przyprawa kebab-gyros,papryka słodka,pieprz,majeranek,cząber

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka i karczek pokroić na mniejsze,przełożyć do miski.
    Składniki marynaty wymieszać i połączyć z mięsem,przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  • 2. Ziemniaki.marchewkę i cebulę obrać ze skórki i razem z cukinią pokroić na plastry,a papryki i boczek w średnią kostkę.y
    Wszystkie składniki szaszłyków naprzemiennie nadziewać na patyczki.
  • 3. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową,wierzch także przykryć folią aluminiową.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.

Porady

Mięso najlepiej wrzucić do marynaty dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować