Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań na patyczki można nadziać co się ma i co się lubi możliwości do ich przygotowania jest wiele grill,piekarnik,patelnia grillowa.
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g karczku
1 filet z kurczaka
300 g chudego boczku
1/2 papryki czerwonej,zielonej,żółtej
5 ziemniaków
1 duża marchewka
1 cukinia
2 cebule
Marynata
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
curry,przyprawa kebab-gyros,papryka słodka,pieprz,majeranek,cząber
Szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka i karczek pokroić na mniejsze,przełożyć do miski.
Składniki marynaty wymieszać i połączyć z mięsem,przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
2.Ziemniaki.marchewkę i cebulę obrać ze skórki i razem z cukinią pokroić na plastry,a papryki i boczek w średnią kostkę.y
Wszystkie składniki szaszłyków naprzemiennie nadziewać na patyczki.
3.Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową,wierzch także przykryć folią aluminiową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
Porady
Mięso najlepiej wrzucić do marynaty dzień wcześniej.
Komentarze