SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA

  • wyświetlono: 38344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tak skomponowana marynata i dodatek owoców nadaje szaszłykom wspaniałego smaku.Najlepiej smakują w upalne dni.Można je jeść również na zimno.

Koronowianka

Składniki



2 filety z kurczaka
1 duża główka czosnku
2 kiwi
1 małe gronko winogron zielonych
6 plastrów ananasa z zalewy
1 woreczek ryżu
2 łyżki oleju
sól,pieprz czarny,przyprawa do kurczaka,bazylia suszona,sos sojowy,czosnek granulowany.

MARYNATA

2 łyżki oleju
2 łyżki sosu słodko pikantnego TaoTao
1 łyżka miodu naturalnego
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszonego
sól,pieprz do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA

  • szaszłyki z piekarnika1.

    Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w w większą kostkę.














    .




  • 2. Odcięte małe kawałki mięsa pokroić w drobną kostkę,polać sosem sojowym,posypać solą,pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    Na patelni rozgrzać olej włożyć małe kostki mięsa i smażyć do czasu całkowitego odparowania wody,pozostawić do przestudzenia.
  • 3.
    Przygotować marynatę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji,przyprawić do smaku solą i pieprzem
  • szaszłyki z piekarnika4.
    Duże kostki filetu posypać solą,pieprzem,polać marynatą i dokładnie wymieszać.Włożyć do zamykanego pudełka,wstawić na min.2 godz.do lodówki.
  • szaszłyki z piekarnika5.

    Przygotować owoce.Winogrona opłukać,kiwi obrać,pokroić w ósemki.krążki ananasa w ćwiartki,czosnek obrać i umyć.
  • szaszłyki z piekarnika6.
    Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków.Nadziewać kolejno kostkę mięsa,czosnek,ćwiartkę ananasa,winogrono, do uzupełnienia patyczka.Należy pamiętać aby zaczynać i kończyć mięsem.Nadziane szaszłyki posypać lekko solą,pieprzem,przyprawą do kurczaka i bazylią.
  • szaszłyki z piekarnika7. Na blaszkę wlać 1/4 szk.wody,przykryć pergaminem i ułożyć szaszłyki.Wolne miejsca po brzegach wyłożyć kawałkami kiwi,pozostałymi owocami,posypać przesmażonymi małymi kostkami mięsa,polać tłuszczem z ich smażenia,owoce posypać bazylią.Wlać 1/4 szk.soku z zalewy ananasowej,przyprawionej solą,pieprzem do smaku.
  • szaszłyki z piekarnika8.
    Piekarnik nagrzać do 200C wstawić szaszłyki i piec 30 min.Blaszkę wyjąć,odwrócić delikatnie szaszłyki na drugą stronę.
  • szaszłyki z piekarnika9. Blaszkę wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 15 min.
  • 10.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu,odsączyć
  • szaszłyki z piekarnika11.
    Na półmisek rozłożyć 1/3 ugotowanego ryżu,położyć 2 szaszłyki,ozdobić pieczonymi owocami , kostkami mięsnymi i listkami melisy,polać niewielką ilością sosu z pieczenia.

Porady


Podawać można w/g własnego uznania.Dobrze też smakują z frytkami.Upieczone owoce zastępują inny dodatek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatapyszne mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: LenaGotuje

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i warzywami

Mix warzyw: cukinia, bakłażan,...

Szynka peklowana z piekarnika

Dodane przez: Goszka

Szynka peklowana z piekarnika

Na świątecznym stole nie może zabraknąć...

Pieczony mintaj

Dodane przez: dzidka103

Mintaj z piekarnika

Wersja dla dbających o linię z...

Gołąbki z piekarnika

Dodane przez: WeronikaCh

Gołąbki z piekarnika

Pieczone gołąbki to specjał mojej...

image-0nhrg9v

Dodane przez: gotowanietoproste

Chrupiace Udka Z Piekarnika

Z wierzchu są chrupiące, natomiast...

Panierowana ryba z piekarnika

Dodane przez: JustKuchcik

Panierowana ryba z piekarnika

Sposób na smaczną rybę prosto z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE