Szaszłyki z kurczakiem i cukinią, papryką i cebulą

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Smacznie i zdrowo! Szaszłyki można przygotować na grillu lub w piekarniku, sprawdzą się na obiad albo na ciepłą kolację.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    Podwójna pierś z kruczka
    2 małe cebulki
    1 zielona papryka

    Marynata
    Sól, pieprz
    Suszona natka pietruszki
    Zioła prowansalskie
    Pasta czosnkowa
    Trawa cytrynowa cięta
    Sok z cytryny
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Dania z kurczaka

Szaszłyki z kurczakiem i cukinią, papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę – składniki marynaty mieszamy w misce.
    Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski, obtaczamy wszystkie w marynacie, nakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30minut.
    Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cieniutkie paseczki – najłatwiej zrobić to przy pomocy obieraczki.
    Cebulę obieramy, kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi.
    Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkości kawałków kurczaka.
    Na patyczki nadziewamy marynowane piersi z kurczaka, zrolowane paski cukinie, kawałki cebuli i papryki.
    Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku (piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół), przez 15-20minut, obracając kilka razy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Zielona papryka Cebula Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować