Szaszłyki z kurczakiem i cukinią, papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę – składniki marynaty mieszamy w misce.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski, obtaczamy wszystkie w marynacie, nakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30minut.
Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cieniutkie paseczki – najłatwiej zrobić to przy pomocy obieraczki.
Cebulę obieramy, kroimy w kawałki odpowiadające wielkością pokrojonemu kurczakowi.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkości kawałków kurczaka.
Na patyczki nadziewamy marynowane piersi z kurczaka, zrolowane paski cukinie, kawałki cebuli i papryki.
Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku (piekarniku nagrzanym do 180 st. C, góra-dół), przez 15-20minut, obracając kilka razy.
Komentarze