Szaszłyki wieprzowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Polecam szaszłyki z mięsa oraz warzyw.
Sezon grillowania zbliża się wielkimi krokami i majówka również tuż tuż.
Wieprzowina , a w szczególności karkówka znakomicie nadaje się na szaszłyki, które polecam.
Wystarczy pokroić mięso i warzywa, doprawić przyprawami , nabić na patyki i grillować.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • karkówka około 700 g,
    cukinia 1 szt,
    cebula 2 szt,
    papryka czerwona i zielona po 1 szt,

    Marynata;
    oliwa 4 łyżki,
    sok z cytryny 1/2 szt,
    czosnek 3 ząbki,
    przyprawa do grilla 2 łyżeczki,
    rozmaryn 1 łyżeczka,
    sól do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Grill

Szaszłyki wieprzowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki wieprzowe 1. Mięso po oczyszczeniu,opłukaniu i wysuszeniu kroimy w większą kostkę.
    Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm.plastry.
    Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w większe kawałki.
    Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.

    Marynata;
    Oliwę , posiekany czosnek i przyprawy łączymy razem.
    Pokrojone mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.
    Odkładamy na 30 minut do lodówki.
    Na drewniane patyki nabijajmy na przemian mięso oraz kawałki warzyw.
    Gotowe szaszłyki układamy na tackach aluminiowych i kładziemy na rozgrzanym ruszcie grilla .
    Grillujemy do miękkości mięsa co jakiś czas obracając.

    Podajemy z ulubioną surówką oraz ulubionymi sosami.

Porady

Tak przygotowane szaszłyki równie dobrze możemy piec w nagrzanym piekarniku, układając je w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przyprawy Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować