Szaszłyki drobiowe

4.5 (155 ocen)

Może i szaszłyki kojarzą się z sezonem grillowym, który nieubłaganie się skończył, ale ja użyłam mojej ulubionej patelni grillowej.

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
    łyżka słodkiej papryki mielonej
    kawałek papryczki chili
    ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    jasny sos sojowy
    pieprz
    łyżka jogurtu naturalnego

    igły do szaszłyków (namoczone przez 1/2h w zimnej wodzie)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Czosnek zmiażdżyć, a chili posiekać. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, paprykę mieloną, oliwę, pieprz i jogurt i dobrze wymieszać.
    Piersi z kurczaka pokroić w długie, wąskie paski i wrzucić do marynaty. Wymieszać, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami.
    Przykryć folią i odstawić minimum na 2 godziny w chłodne miejsce.
    Drewniane igły do szaszłyków namoczyć w wodzie na 1/2 godziny przed użyciem.
    Mięso obrać z czosnku i chili, lekko otrzepać z nadmiaru marynaty i nakłuć na igły.
    Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.
    Podawać od razu z ryżem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować