SZARLOTKA Z POLEWĄ Z CHAŁWY

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Taka szarlotka jest naprawdę pyszna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 20 dag masła
    • 7 jaj
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy
    MASA:
    • 2 kg winnych jabłek
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 1 łyżka cynamonu
    • Sok z cytryny

    POLEWA:
    • 4 łyżki cukru
    • 1/3 szklanki mleka
    • 20 dag chałwy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z polewą z chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do garnka i prażyć około 20 minut, mieszając. Po tym czasie jabłka wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
  • 2. Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie delikatnie połączyć z pianą, a potem z dodawaną porcjami mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Połowę tego ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą, równo rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać ok. 20 minut.
  • 4. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uprażone jabłka i zalać pozostałym ciastem wymieszanym z kakao. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180oC.
  • 5. Mleko zagotować z cukrem a następnie dodać pokruszoną chałwę. Gotować na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy. Tą gotową polewą polać wystudzoną szarlotkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować