Szarlotka z pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta w wykonaniu

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
    4 jajka
    80g cukru pudru (Plus dwie kopiaste do białek)
    250g masła
    cytryna
    szczypta soli
    800g jabłek
    cukier trzcinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki łączymy razem (mąka, masło,cukier,sól,żółtka) i miksujemy na gładką masę. Ciasto wyciągamy na blat rozwałkowujemy i umieszczamy w tortownicy przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie obieramy usuwamy gniazdka i myjemy jabłka. Ubijamy białka dodajemy cukier puder i trochę soku z cytryny. Na patelni roztapiamy 4 łyżki cukru trzcinowego a następnie podsmażamy jabłka do zmięknięcia. Ciasto wkładamy do piekarnika nastawionego na 220*C i pieczemy aż ciasto się zrumieni. Następnie układamy na nim jabłka i białka pieczemy w 180*C aż białka będą w postaci pianki. Smacznego

Porady

Pamiętajmy aby najpierw ubić białka na sztywno a później dodać cukier i cytrynę w przeciwnym razie nic z tego nie wyjdzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować