Szarlotka z mirabelkami

4.45 (203 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienita w smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg jabłek (nie muszą być kwaśne, bo mirabelki dadzą kwas)
    2 szklanki wypestkowanych i posiekanych mirabelek
    cukier
    płaska łyżka cynamonu
    cukier waniliowy
    10 łyżek tartej bułki

    CIASTO:

    3 szklanki mąki
    6 łyżek maślanki
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    duży proszek do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Szarlotka z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłek wyciągamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w kosteczkę (nie obieramy). Mirabelki siekamy, mieszamy z jabłkami i wrzucamy na patelnię, dusimy do miękkości. Doprawiamy cynamonem i cukrem według uznania.
  • 2. Masę jabłkową zagęszczamy tartą bułką.
  • 3. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, jedną trochę większą od drugiej.
  • 4. Spód i boki blachy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem oblepiamy większą częścią ciasta. Na to wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią.
  • 5. Pieczemy 75 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować