2 kg jabłek (nie muszą być kwaśne, bo mirabelki dadzą kwas)
2 szklanki wypestkowanych i posiekanych mirabelek
cukier
płaska łyżka cynamonu
cukier waniliowy
10 łyżek tartej bułki
CIASTO:
3 szklanki mąki
6 łyżek maślanki
200 g masła
150 g cukru pudru
duży proszek do pieczenia
Szarlotka z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jabłek wyciągamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w kosteczkę (nie obieramy). Mirabelki siekamy, mieszamy z jabłkami i wrzucamy na patelnię, dusimy do miękkości. Doprawiamy cynamonem i cukrem według uznania.
2.Masę jabłkową zagęszczamy tartą bułką.
3.Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, jedną trochę większą od drugiej.
4.Spód i boki blachy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem oblepiamy większą częścią ciasta. Na to wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią.
Komentarze