Tarta z mirabelkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodko kwaśna tarta w słonecznym kolorze mirabelek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    (na formę 24 cm)

    ciasto:
    200 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 jajko
    1 szczypta soli

    nadzienie:
    1 kg mirabelek
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.

    W międzyczasie przygotowujemy mirabelkowe nadzienie.

    Nadzienie:

    Mirabelki myjemy i pozbywamy się z nich pestek. Wrzucamy do garnka i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Kiedy puszczą sok i trochę zmiękną dodajemy cukier,wanilię i cynamon. Mieszamy. Na koniec rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do gotujących się mirabelek. Mieszamy szybko ponieważ sok szybko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i studzimy.

    Na podpieczony spód tarty wlewamy mirabelkowe nadzienie , a na nim układamy rozwałkowaną pozostałą część ciasta lub jak u mnie wykrojone z ciasta wzorki. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Zapiekamy jeszcze przez 35 minut, także w 180 stopniach.
    Po upieczeniu wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować