Tarta z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto, które następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowujemy mirabelkowe nadzienie.
Nadzienie:
Mirabelki myjemy i pozbywamy się z nich pestek. Wrzucamy do garnka i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Kiedy puszczą sok i trochę zmiękną dodajemy cukier,wanilię i cynamon. Mieszamy. Na koniec rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do gotujących się mirabelek. Mieszamy szybko ponieważ sok szybko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Na podpieczony spód tarty wlewamy mirabelkowe nadzienie , a na nim układamy rozwałkowaną pozostałą część ciasta lub jak u mnie wykrojone z ciasta wzorki. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Zapiekamy jeszcze przez 35 minut, także w 180 stopniach.
Po upieczeniu wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze