Szarlotka z kruszonką i płatkami migdałowymi

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

najlepsza szarlotka, smak dzieciństwa

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki:
    na ciasto:
    2 szklanki mąki
    3 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    150 gr margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki wody

    na masę:
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki cukru

    na kruszonkę
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    100 gr margaryny
    + 50 gr płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kruszonką i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na godzinę. Składniki na kruszonkę rozetrzeć dokładnie w palcach i również odłożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać pokroić w drobne plasterki, przełożyć do garnka, dodać wodę i cukier i gotować z kilka minut pod przykryciem. Następnie zmiksować na mus.
  • 3. Blaszkę wylepić ciastem i podpiec je około 10 minut w 170 stopniach.
  • 4. Następnie wyłożyć jabłka na ciasto i kruszonkę. Całość posypać płatkami migdałów.
  • 5. Piec około 40-50 minut w 170 stopniach, do zarumienienia kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować