Szarlotka z galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

przepyszne połączenie delikatnego biszkoptu z orzeźwiającą masą jabłkową

  • 2 godz.

Składniki:

  • na dużą okrągłą tortownicę
    biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz
    2 kg jabłek
    3 galaretki cytrynowe
    400 ml śmietany 30%
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Szarlotka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać 3-4 łyżki wody (jeśli jabłka są mało słodkie to ewentualnie dodać 1-2 łyżki cukru wg smaku) i gotować na małym ogniu około 5-10 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 4. Następnie zmiksować jabłka na mus. Do gorącego dodać 3 suche galaretki i dobrze wymieszać.
  • 5. Biszkopt przekroić na dwie części. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 6. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem. Posmarować wierzch ciasta.

Porady

Galaretkę oczywiście możemy użyć w innym- ulubionym smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować