Szarlotka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po kolei żółtka oraz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
2.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostudzenia.
3.Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać 3-4 łyżki wody (jeśli jabłka są mało słodkie to ewentualnie dodać 1-2 łyżki cukru wg smaku) i gotować na małym ogniu około 5-10 minut mieszając od czasu do czasu.
4.Następnie zmiksować jabłka na mus. Do gorącego dodać 3 suche galaretki i dobrze wymieszać.
5.Biszkopt przekroić na dwie części. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
6.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem. Posmarować wierzch ciasta.
Porady
Galaretkę oczywiście możemy użyć w innym- ulubionym smaku
Komentarze