szarlotka z bezikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

szybka, pyszna szarlotka :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 gram masła
    250 gram mąki pszennej
    3 żółtka
    szczypta soli
    100 gram cukru
    nadzienie:
    1,2 kg jabłek + 1/3 szklanki wody do podduszenia
    1 łyżka cukru waniliowego + ewentualnie 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, ja nie dawałam)
    cynamon do smaku (dałam 1 łyżeczkę)
    bezy:
    3 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Szarlotka z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, sól i zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 60 minut.

    Jabłka obrać, pokroić na grubsze plasterki, zalać 1/3 szklanki wody, poddusić z cukrem waniliowym i zwykłym (opcjonalnie), dodać cynamon, sok ma być bardzo zredukowany (smażyłam około 12 minut).


    Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę do tarty wyłożyć papierem, wylepić schłodzonym ciastem kruchym (wałkowałam na papierze, a potem przeniosłam z papierem do formy), można podnieść nieco brzegi ciasta do góry, nakłuć widelcem w parunastu miejscach. Wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoto ( u mnie trwało to około 25 minut).

    Na ciepłe ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać wierzch i nieco "przyklepać".

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty.

    Bezę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, na masie jabłkowej wyciskać "kwiatuszki". Zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, dopóki beza się nie przyrumieni ( u mnie około 15 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować