Chałwowiec z bezikami

5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Polecam to wyjątkowe , puszyste , delikatne i pyszne ciasto z bajeczną masą .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    2 szklanki mleka
    500 g masła
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    300 g chałwy waniliowej
    150 g bezików
    30 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Chałwowiec z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu kakao i lekko wymieszać.
    Wylać na wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 36/25 .
    Piec w temperaturze 170 przez 30 minut
    Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
  • 2. Z żółtek, mleka, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń. Ostudzić.
    Masło utrzeć z rozdrobioną chałwą, i stopniowo dodawać przestudzony budyń.
    Z gotowej masy odłożyć na talerz 6 łyżek masy, pozostałą podzielić na dwie równe części.
  • 3. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, poukładać ściśle beziki, przykryć drugą częścią masy, nałożyć drugi blat biszkoptu.
    Górę ciasta udekorować, odłożoną wcześniej masą i potartą czekoladą deserową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować