Chałwowiec z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno , dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu kakao i lekko wymieszać.
Wylać na wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 36/25 .
Piec w temperaturze 170 przez 30 minut
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
2.Z żółtek, mleka, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć z rozdrobioną chałwą, i stopniowo dodawać przestudzony budyń.
Z gotowej masy odłożyć na talerz 6 łyżek masy, pozostałą podzielić na dwie równe części.
3.Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, poukładać ściśle beziki, przykryć drugą częścią masy, nałożyć drugi blat biszkoptu.
Górę ciasta udekorować, odłożoną wcześniej masą i potartą czekoladą deserową.
Komentarze