Brzoskwiniowiec z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany z żółtkami i cukrem. delikatnie wymieszać. Wlać do prostokątnej formy do pieczenia i piec w temperaturze 180*C ok 30 min. Gdy ostygnie przekroić na dwa placki.
2.Brzoskwinie odsączyć z zalewy. 2 łyżki soku z brzoskwiń wymieszać z łyżką wódki i dwoma łyżkami wody. Resztę soku wlać do szklanki jeśli nie będzie pełna dolać wody i ugotować na tym soku 1 budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru. Drugi budyń ugotować na szklance mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Oba budynie połączyć. Gdy ostygną zmiksować na gładki krem z masłem i sokiem z cytryny. Dwie połówki brzoskwiń odłożyć a resztę pokroić w kostkę i połączyć z masą budyniową. Pierwszy placek polać sokiem z wódką, nałożyć masę budyniową i przykryć drugim plackiem.
3.Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fiksem i łyżką cukru pudru. Posmarować biszkopt. Dwie połówki brzoskwiń pokroić w plastry. Na bitą śmietanę układać na przemian plastry brzoskwiń i beziki. Smacznego
Porady
Zamiast wódki można użyć sok wyciśnięty z cytryny z dodatkiem wody.
Komentarze