Na ciasto:
1,5 szkl. mąki
10 dag masła
4 łyżki cukru
3 żółtka
1 łyżka skórki z cytryny
Na nadzienie:
1 kg jabłek
po 4 łyżki rodzynek i cukru
cynamon
Na bezę:
3 białka
1 szkl. cukru
Szarlotka z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło.Składniki siekaj nożem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę , zawiń w folię i schładzaj 30 min.
2.Jabłka umyj, obierz, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij na kawałki. Wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem. Blachę wyłóż pergaminem . Spód wylep 2/3 ciasta. Rozsmaruj na nim jabłka. Piecz 30 min w 180 st.
3.Białka ubijaj z cukrem. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim bezę. Resztę ciasta zetrzyj na wierzch szarlotki. Piecz 20 min w temp 180 st.
Komentarze