Szarlotka z bezą i kruszonką

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1,5 szkl. mąki
    10 dag masła
    4 łyżki cukru
    3 żółtka
    1 łyżka skórki z cytryny
    Na nadzienie:
    1 kg jabłek
    po 4 łyżki rodzynek i cukru
    cynamon
    Na bezę:
    3 białka
    1 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło.Składniki siekaj nożem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę , zawiń w folię i schładzaj 30 min.
  • 2. Jabłka umyj, obierz, usuń środki z pestkami, a miąższ potnij na kawałki. Wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem. Blachę wyłóż pergaminem . Spód wylep 2/3 ciasta. Rozsmaruj na nim jabłka. Piecz 30 min w 180 st.
  • 3. Białka ubijaj z cukrem. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim bezę. Resztę ciasta zetrzyj na wierzch szarlotki. Piecz 20 min w temp 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować