Szarlotka ucierana

4.31 (205 ocen)

  • 15 min

Pyszne puszyste ciasto zamykające w sobie aromatyczne jabłuszka! Polecam

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka 25x35cm
    Ciasto:
    200g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 słoik prażonych jabłek ok. 800g
Wystaw ocenę:

4.31 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka wyjąć ze słoika i ewentualnie dosłodzić do smaku. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, schłodzić. Zimny, ale wciąż płynny tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka. Na koniec wsypać przesiane mąki, całość dokładnie zmiksować. Większą część ciasta wyłożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Nałożyć jabłka. Na wierzch wylać pozostałe ciasto tworząc esy - floresy. Piec w temp. 180 stopni przez około 45 – 50 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować