Ucierana szarlotka z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę stopić. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodając powoli śmietanę i chłodną margarynę. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać partiami do ciasta, cały czas mieszając mikserem. Na koniec łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Połowę ciasta przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec na jasnozłoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego gorącą masę owocową, przełożyć resztę ciasta. Piec do zrumienienia ciasta w 180 stopniach ok. 30 – 40 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
2.Masa owocowa: Obrane jabłka pokroić w niewielkie talarki. Ananasa odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie owoce przełożyć do garnka podlać niewielką ilością wody i zagotować. Posłodzić do smaku, dodać kaszę mannę, cynamon i doprowadzić ponownie do wrzenia.
Porady
Do masy owocowej można dodać kilka czerwonych owoców w celu wzbogacenia smaku oraz nadaniu ciastu większej palety barw.
Komentarze