Ciasto po prostu idealne! Banalne i bardzo szybkie w wykonaniu! A przy tym zawsze się udaje i niewiele kosztuje! A co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje!
15 min
Składniki:
Składniki na tortownicę 23 cm
Po szklance:
mąki tortowej
kaszy manny
drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cynamon
4 duże jabłka
150 g masła
Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia - wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
2.Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno wsypać 1/3 mieszanki składników suchych(mąki z kaszą manną, cukrem i proszkiem)następnie wyłożyć ½ jabłek. Przysypać 1/3 mieszanki składników suchych. Następnie wyłożyć pozostałe jabłka i przysypać ostatnią częścią składników suchych. Na wierzchu rozkruszyć zimne masło
tak by powstało coś na wzór "kruszonki".
Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 45-50 minut na złoty kolor.
Podawać obsypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów waniliowych.
Porady
Jeśli chodzi o jabłka to doskonale sprawdzą się szare renety.
Komentarze