Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ciasto po prostu idealne! Banalne i bardzo szybkie w wykonaniu! A przy tym zawsze się udaje i niewiele kosztuje! A co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje!

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 23 cm
    Po szklance:
    mąki tortowej
    kaszy manny
    drobnego cukru do wypieków
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    cynamon
    4 duże jabłka
    150 g masła

    Masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia - wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać.
  • 2. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno wsypać 1/3 mieszanki składników suchych(mąki z kaszą manną, cukrem i proszkiem)następnie wyłożyć ½ jabłek. Przysypać 1/3 mieszanki składników suchych. Następnie wyłożyć pozostałe jabłka i przysypać ostatnią częścią składników suchych. Na wierzchu rozkruszyć zimne masło
    tak by powstało coś na wzór "kruszonki".
    Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 45-50 minut na złoty kolor.
    Podawać obsypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów waniliowych.

Porady

Jeśli chodzi o jabłka to doskonale sprawdzą się szare renety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kasza manna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować