Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
2.Podzielić na trzy części.
3.Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną.
5.Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstwą cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
6.Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
7.Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w temperaturze 180-200 stopni
Porady
Tortownicę polecam wyłożyć papierem do pieczenia ponieważ wtedy sok z jabłek nie wycieka.
Komentarze