Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia mieszamy w misce. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia). W tak przygotowanej tortownicy wykładamy 1/3 suchych składników potem 1/2 jabłek,posypujemy cynamonem,następnie znowu 1/3 suchych składników,1/2 jabłek,cynamon. Na wierz sypiemy ostatnią część suchych składników-najlepiej tak żeby przykryły jabłka. Masło kroimy w cienkie plasterki, które kładziemy ciasno obok siebie aby przykrywamy całość ciasta.Pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia wierzchu na złoty kolor.Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub też na zimno.Smacznego
Komentarze