Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na pyszną a zarazem prostą i szybką szarlotkę bez jajek.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kaszy mannej (grysiku)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    3/4 kostki masła
    cynamon

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia mieszamy w misce. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia). W tak przygotowanej tortownicy wykładamy 1/3 suchych składników potem 1/2 jabłek,posypujemy cynamonem,następnie znowu 1/3 suchych składników,1/2 jabłek,cynamon. Na wierz sypiemy ostatnią część suchych składników-najlepiej tak żeby przykryły jabłka. Masło kroimy w cienkie plasterki, które kładziemy ciasno obok siebie aby przykrywamy całość ciasta.Pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia wierzchu na złoty kolor.Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub też na zimno.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować