Jabłecznik z bezą

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią, ten zrobiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz ;)

Składniki

3 szklanki mąki
kostka margaryny albo masła
5 żółtek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek
cynamon i cukier do smaku

5 białek
szczypta soli
szklanka cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z bezą

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy, miękką margarynę, cukier oraz żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Jabłka smażymy, dodając wg uznania cynamonu i cukru.
    Na wystudzone ciasto wykładamy masę jabłkową. Białka ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Ciasto wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut. Kiedy beza zrobi stwardnieje piekarnik wyłaczamy ale ciasto zostawiamy jeszcze na 30 minut, dopiero po upływie tego czasu jabłecznik wyciagamy. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

Warstwowy jabłecznik z kokosową bezą i chałwową polewą

Dodane przez: mzka

Warstwowy jabłecznik z kokosową bezą i chałwową...

Ciekawe połączenie jabłek, kokosu...

jabłecznik z kisielem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z kisielem

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: mysza75

Szarlotka z bezą

Szarlotka z beza króluje w moim...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

image-1p0o46j

Dodane przez: aliss06

Puszysty sernik z bezą

Serniki są u nas bardzo popularne....