Szarlotka sypana.

5 (144 ocen)

  • 60 min

Ekspresowa w wykonaniu i banalnie prosta.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1,25 kg jabłek

    - 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do grzańca

    - 1,25 szklanki mąki

    - 1,25 szklanki kaszy manny

    - 3/4 szklanki cukru

    - 2 łyżeczka proszki do pieczenia

    - cukier wanilinowy

    - szczypta soli

    - 3/4 kostki zimnego masła
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło włożyć do zamrażarki na czas przygotowań, aby stwardniało. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do nich cynamon lub przyprawę do grzańca, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Następnie do dużego półmiska wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je wymieszać mieszamy i podzielić na 2 części. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać mąką. Na dno wsypać połowę suchych składników. Na suche składniki wyłożyć jabłka bez ich dociskania. Na jabłka wysypać drugą część proszku. Wyjąc masło z zamrażarki i na wierzch ciasta zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować