Szarlotka sypana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło włożyć do zamrażarki na czas przygotowań, aby stwardniało. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do nich cynamon lub przyprawę do grzańca, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Następnie do dużego półmiska wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je wymieszać mieszamy i podzielić na 2 części. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać mąką. Na dno wsypać połowę suchych składników. Na suche składniki wyłożyć jabłka bez ich dociskania. Na jabłka wysypać drugą część proszku. Wyjąc masło z zamrażarki i na wierzch ciasta zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu.
Komentarze