Szarlotka Pychotka

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Szarlotka Pychotka, nie może się nie udać.Szarlotkę robiła moja babcia, robi ją moja mama a teraz i ja.Jest po prostu pyszna :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2-3 żółtka – białka zostawiamy, przydadzą się
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kostka margaryny lub masła
    Cukier waniliowy
    2/3 śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód. Następnie wykładamy przestygnięte jabłka. Na jabłka nakładamy ubitą pianę z białek (pierzynka). Drugą część ciasta ścieramy na tarce na pierzynkę z białek.
    Czyli w skrócie warstwy szarlotki:
    Ciasto (pierwsza część)
    Jabłka
    Pierzynka z białek
    Starte ciasto (druga część)-kruszonka
  • 2. Nadzienie-jabłka
    Świeże jabłka pokroić w kostkę, posłodzić do smaku i zasmażyć. Wsypać galaretkę cytrynową- dzięki niej jabłka się trochę ścisną. Wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
  • 3. Pierzynka z białek
    Białka ubijamy z 0,5szklanki cukru na sztywno

Porady

Jeśli masz w domu duszone jabłka w słoiku śmiało możesz ich użyć :) Pamiętaj tylko by dodać galaretkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować