Szarlotka "Pychotka"

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to prosta do wykonania szarlotka, bardzo krucha i smaczna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 kostki margaryny,
    1/2 szkl. cukru + 6 łyżek cukru,
    2 szkl. mąki,
    ok. 10 dużych, kwaśnych jabłek,
    1 łyżeczka cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka "pychotka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wrzucić do miski: jajka, margarynę, 1/2 szkl. cukru, mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części.
  • 3. Pierwszą część ciasta włożyć do zamrażalnika.
  • 4. Drugą część upiec ( około 40 minut).
  • 5. Obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce, odsączyć i dodać 6 łyżek cukru i łyżeczkę cynamonu.
  • 6. Jabłka wyłożyć na upieczone ciasto i zetrzeć na nie drugą część ciasta.
  • 7. Piec około 40 minut.
  • 8. Smacznego!

Porady

Ciasto powinno się piec do czasu, aż się zarumieni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować