Rosół według prababci

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa ma w sobie historię - smaczną historię

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2 udka
    - mięso rosołowe
    - por, seler, 2 cebule
    - 2 marchewki, 1 pietruszka
    - 1 malutki buraczek
    - liść laurowy, 3 ziarna pieprzu
    - 2 nieduże liście kapusty włoskiej
    - sól
    - kostka rosołowa drobiowa
    - lubczyk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół według prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myję, wstawiam do zagotowania. Pierwszą wodę odlewam.
    Jarzyny obieram, cebulę opalam delikatnie do smaku, listki kapusty włoskiej zagotowuję, żeby pozbyć się goryczy.
    Do zimnej, osolonej wody wkładam mięso, wszystkie jarzyny. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję do 2 godzin.
    Kostkę rosołowa dodaję po 15 min od zagotowania rosołu.
  • 2. Rosół jest tak smaczny, że zawsze na niedzielę przy stole mam komplet gości - zapowiedzianych i niezapowiedzianych:)

Porady

Rosół należy gotować na delikatnym ogniu, żeby nie zmętniał. Kostkę rosołowa dodaję po 15 min od zagotowania rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować