Szarlotka pod kokosową chmurką

0 (0 ocen)

Wprost rozpływa się w ustach. Pycha.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    5 żółtek
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
    Piana Kokosowa:
    5 białek
    szczypta soli
    1 szklanki cukru
    1 mała paczka wiórek kokosowych
    0,5 szklanki orzechów włoskich drobno pokrojonych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    dodatkowo 1 słoik powideł jabłkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki, oprócz orzechów posiekać nożem i szybko wyrobić ciasto . Podzielić na 2 części. Do mniejszej- 1/4 części- dodać orzechy i ponownie wyrobić. Obie części schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
    Na blaszkę równomiernie rozłożyć większą część ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na delikatny złoty kolor.
  • 2. Piana: Białka ubić z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać obie mąki, kokos i wymieszać widelcem.
  • 3. Wierzch podpieczonego ciasta równomiernie pokryć powidłami, następnie kładziemy pianę kokosową. Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta z orzechami. Całość pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Porady

Ciasto można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować