Szarlotka pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki, oprócz orzechów posiekać nożem i szybko wyrobić ciasto . Podzielić na 2 części. Do mniejszej- 1/4 części- dodać orzechy i ponownie wyrobić. Obie części schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Na blaszkę równomiernie rozłożyć większą część ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na delikatny złoty kolor.
2.Piana: Białka ubić z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać obie mąki, kokos i wymieszać widelcem.
3.Wierzch podpieczonego ciasta równomiernie pokryć powidłami, następnie kładziemy pianę kokosową. Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta z orzechami. Całość pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Porady
Ciasto można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze