Drożdżowe chlebki z kurczakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Są pracochłonne, ale ich smka wynagradza wszystko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na chlebek:
    40 dag. maki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 30 %
    1 łyżka cukru
    3 płaskie łyżeczki drożdży instant
    3/4 szklanki ciepłej wody
    Farsz:
    2 filety z kurczaka
    20 dag pieczarek
    30 dag. szpinaku drobno pokrojonego
    2 łyżki mąki pszennej
    3 ząbki czosnku
    olej
    10 dag. sera żółtego
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe chlebki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chlebki:
    Do przesianej mąki dodajemy drożdże, sól, cukier, olej, śmietanę oraz wodę, którą dolewamy stopniowo i zagniatamy ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Kurczaka po umyciu kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy.
    Pieczarki myjemy, kroimy lub ścieramy na tarce i smażymy.
    Szpinak smażymy na oleju dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dodajemy mąkę i chwilkę smażymy. Po przestygnięciu dodajemy do niego ser żółty starty na tarce.
  • 3. Ciasto dzielimy na 5 części i formujemy w kształt owalu. Na każdy z nich nakładamy porcję szpinaku, pieczarki i kurczaka. Końce ciasta łączymy ze sobą i zlepiamy.
  • 4. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
    Po upieczeniu posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować