Drożdżowe chlebki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chlebki:
Do przesianej mąki dodajemy drożdże, sól, cukier, olej, śmietanę oraz wodę, którą dolewamy stopniowo i zagniatamy ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
2.Kurczaka po umyciu kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy.
Pieczarki myjemy, kroimy lub ścieramy na tarce i smażymy.
Szpinak smażymy na oleju dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dodajemy mąkę i chwilkę smażymy. Po przestygnięciu dodajemy do niego ser żółty starty na tarce.
3.Ciasto dzielimy na 5 części i formujemy w kształt owalu. Na każdy z nich nakładamy porcję szpinaku, pieczarki i kurczaka. Końce ciasta łączymy ze sobą i zlepiamy.
4.Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Komentarze