Ciastka pod kokosową chmurką

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealnie kruche, rozpływają się w ustach. Mój numer jeden wśród ciastek. Docenią je również fani kokosu. Przywołują rustykalny klimat.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    35 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    15 dag masła
    1 jajo
    1 żółtko
    szczypta proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    3 białka
    15 dag cukru kryształu
    20 dag kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Ciastka pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy mąkę z masłem, dodajemy jajo, żółtko, cukier. Zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok 15 min.
  • 2. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż cukier będzie niewyczuwalny. Dosypujemy kokos, delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wałkujemy na cienki prostokąt o grubości ok 0,5 cm . Smarujemy masą kokosową. Kroimy ciasto radełkiem w paski, a następnie w romby. Pieczemy ok 15 min w 180 st na złoto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować