Szarlotka na ciepło z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić spód blachy 40x26 (wcześniej nasmarowanej margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) a drugą rozwałkować na stolnicy i wycinać foremkami do ciasteczek dowolny kształt np serduszka, gwiazdki...można też zrobić plecionkę z wałeczków.
2.Na wylepione w blasze ciasto, wyłożyć jabłka, dodatkowo można doprawić cynamonem. Na warstwę jabłek ułożyć wykrojone kształty u mnie serduszka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 30-40 min na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać lodami. Można też udekorować czekoladą. szarlotka wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można odgrzewać ją w mikrofali.
Komentarze