Szarlotka delikatesowa

0 (0 ocen)

Uwielbiam jabłka,cynamon a szczególnie w szarlotce.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki krupczatki
    180 g margaryny
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka gęstej śmietany
    Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    2-3 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    6 łyżek brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka

Szarlotka delikatesowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta razem posiekać, szybko zagnieść
    ciasto,podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1godz.
    Dno blaszki (33x23 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć
    większym kawałkiem ciasta.
    Następnie po nakłuwać widelcem.
  • 2. Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w plasterki. Jabłka układać
    warstwami na cieście, posypać brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.
  • 3. Na jabłka potrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe schłodzone ciasto.
  • Szarlotka delikatesowa 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować