Szarlotka

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwa w wykonaniu, można wykorzystać domowe jabłka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    4 jaja
    25 dkg margaryny
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1 kg jabłek (już po obraniu)
    0,5 szklanki cukru
    kisiel cytrynowy lub pomarańczowy
    cukier puder
    margaryna do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka i mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w lodówce, druga zamrozić.
    Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy cukier i proszek kisielowi – dokładnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywno, delikatnie mieszamy z masą jabłkową.
    Formę smarujemy tłuszczem, na dno wykładamy schłodzone ciasto. Na nim rozsmarowujemy masę jabłkową a na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 1800C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować