Szarlotka

  • wyświetlono: 337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Łatwa w wykonaniu, można wykorzystać domowe jabłka

  • 90min

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 jaja
25 dkg margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg jabłek (już po obraniu)
0,5 szklanki cukru
kisiel cytrynowy lub pomarańczowy
cukier puder
margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka i mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w lodówce, druga zamrozić.
    Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy cukier i proszek kisielowi – dokładnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywno, delikatnie mieszamy z masą jabłkową.
    Formę smarujemy tłuszczem, na dno wykładamy schłodzone ciasto. Na nim rozsmarowujemy masę jabłkową a na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 1800C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: weronka6

Szarlotka

Dziś tradycyjna szarlotka, z kawałkami...

Szarlotka

Dodane przez: Margaretka28

Szarlotka

Szarlotka- " jesienno -zimowe ciasto",...

image-07h8pnq

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

KRUCHA SZARLOTKA Z CYNAMONEM :))

Szarlotka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Szarlotka.

Szarlotka to moje ulubione ciasto.U...

Szarlotka.

Dodane przez: wronulka1

Szarlotka

Krucha i delikatna szarlotka, która...

image-0kkkh82

Dodane przez: xamelka1

Szarlotka

Szarlotka jest pyszna i co najważniejsze...