Rogaliki

  • wyświetlono: 858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Są bardzo delikatne i puszyste w smaku. Wspaniale smakują do kawy

  • 50min

Składniki

10 dkg drożdży
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 opakowania cukru waniliowego
1 kg maki
2 jaja
25 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 tabliczki czekolady mlecznej
Cukier puder do potrzepania
Tłuszcz do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki

  • 1. Drożdże, cukier i dwie łyżki mąki rozmieszaj z mlekiem i odstaw. Roztop masło i wystudź. Na stolnicę wysyp pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wlej rozczyn, jajko i masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
    Ciasto rozwałkuj na 6 placków, każdy podziel na 8 trójkątów. Połóż 1 kostkę czekolady, zawijaj rogaliki – układaj na natłuszczonej formie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 1800C. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Porady

Można oczywiście nakładać jako farsz marmoladę. Znakomicie tez smakują nadziewane bakaliami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Rogaliki

Są pyszne i wbrew pozorom bardzo...

Dodane przez: mariola_rybak

Rogaliki

Pierwszy raz zrobiłam rogaliki...

Rogaliki

Dodane przez: andzia006

Rogaliki

Dobry pomysł na coś słodkiego....

Dodane przez: PolskaGotuje

rogaliki

rogaliki uwielbia cała moja rodzinka:)

rogaliki

Dodane przez: Karolina Klimczak

Rogaliki

przepis jest sprawdzony łatwy i...

ROGALE

Dodane przez: edyta1

Rogaliki

Proste, zawsze się udają, wszystkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE