Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Są bardzo delikatne i puszyste w smaku. Wspaniale smakują do kawy

  • 50 min

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
    4 łyżki cukru
    2 szklanki mleka
    2 opakowania cukru waniliowego
    1 kg maki
    2 jaja
    25 dkg masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 tabliczki czekolady mlecznej
    Cukier puder do potrzepania
    Tłuszcz do natłuszczenia formy

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i dwie łyżki mąki rozmieszaj z mlekiem i odstaw. Roztop masło i wystudź. Na stolnicę wysyp pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wlej rozczyn, jajko i masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
    Ciasto rozwałkuj na 6 placków, każdy podziel na 8 trójkątów. Połóż 1 kostkę czekolady, zawijaj rogaliki – układaj na natłuszczonej formie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 1800C. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Porady

Można oczywiście nakładać jako farsz marmoladę. Znakomicie tez smakują nadziewane bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy