Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

U każdej gospodyni smak fasolki jest inny - ta, gotowana przez mamę zawsze smakowała i smakuje mi najbardziej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli „Jaś”
    2 litry wywaru – rosołu
    60 dkg kiełbasy (zwyczajnej lub toruńskiej)
    1 mały przecier pomidorowy
    Cebula
    Marchewka
    Pietruszka
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Czosnek (4 ziarnka)
    Sól, pieprz
    1 łyżka musztardy (ostrej)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć w letniej wodzie przez 10 – 12 godzin, odcedzić. Dodać do wywaru. Nastepnie dodać warzywa oraz przyprawy do smaku. Cebulę zeszklić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, wysmażyć. Jak fasola będzie już miękka dodać wysmażoną kiełbasę z cebulą, przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem i łyżką musztardy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy