Szarlotka

5 (199 ocen)

Taka zwykła szarlotka a podana na ciepło z lodami to tak jak moi chłopcy twierdzą - nie ma nic lepszego :))))

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
    25 dkg margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1jajko
    3 żółtka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    DODATKOWO:
    2 kg jabłek ( użyłam szarej renety )
    1i 1/2 łyżeczki cynamonu
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka 1. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę , dodać cukier , proszek do pieczenia , cukier waniliowy , jajko , żółtka , śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto ( jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypać mąki tak aby dało się uformować kulę ) . Gotowe ciasto włożyć do lodówki .
    Jabłka wymyć , obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić w dość dużą kostkę , wsypać cukier i cynamon wymieszać .
    Ciasto podzielić na dwie części , jedną część wyłożyć do formy o wymiarach 36/22cm , na ciasto wysypać jabłka , przykryć drugą częścią ciasta . Przed pieczeniem wierzch ciasta nakłuć widelcem . Piec około 45 minut w temp.175 *C ( piekłam z termoobiegiem ) Podawać na ciepło z lodami waniliowymi .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować