Szampańskie trufle z migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiecie, lubię odrobinę alkoholu w słodkościach, np w truflach, czekoladkach, musach... Parę kropli likieru bądź innego trunku potrafi bardzo wyraźnie wpłynąć na gamę smakową dania.

  • 30 min

Składniki:

  • tabliczka białej czekolady, dobrej jakości
    3 łyżki z górką mleka w proszku
    2 duże łyżki wina białego
    2 łyżki śmietanki kremówki
    garść migdałów, zmielonych lub posiekanych
    cukier do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Szampańskie trufle z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy kremówkę i trzymając rondelek nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy ją. Gdy osiągnie już płynną konsystencję odstawiamy rondelek znad garnka.
  • 2. Do czekolady wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie dodajemy mleko w proszku i posiekane migdały. Masę odstawiamy by przestygła.
  • 4. Gdy zacznie tężeć formujemy kuleczki i obtaczamy je w cukrze. Wkładamy do lodówki.

Porady

Przed podaniem możemy jeszcze raz powtórzyć proces obtaczania trufli w cukrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować