Szakszuka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszna, łatwa do przygotowania i uniwersalna potrawa na bazie jajek. Moja propozycja to szakszuka z bakłażanem, cebulą, papryką i oczywiście pomidorami. Wspaniale sprawdzi się zarówno na śniadanie, ale też szybki lunch czy kolację.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 3 (średnie) jaja
    1 cebula
    0,5 bakłażana
    1 czerwona papryka
    3 pomidory
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szakszuka

Szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista
    2. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku
    3. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy, aż będą płynne
    4. Wrzucamy pokrojoną paprykę i bakłażana. Wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy
    5. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy łyżką wgłębienia i wbijamy w nie jajka
    6. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej)
    7. Na gotowe danie posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Porady

szakszuka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować