Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Kremowa i kleista konsystencja oraz wyrazisty smak każdego ziarenka, cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na szafranowe risotto z dodatkiem pistacji oraz świeżej rukoli. Całość jest finezyjna i bardzo aromatyczna, przeplata słodycz z subtelną nutką kwaskowości. Smacznie polecam :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu Arborio
    - 50 g świeżej rukoli
    - 2 cebule szalotki
    - 1 garść pistacji
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - 1 kieliszek białego wina
    - bulion
    - plaster masła
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - szczypta szafranu
    - pieprz kolorowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szafranowe risotto z rukolą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (około 3 szklanki na 1 szklankę ryżu), pamiętając o mieszaniu.
  • 2. W międzyczasie dodajemy szczyptę szafranu, a pod sam koniec rukolę zmiksowaną z oliwą z oliwek. Gdy ryż będzie miał już odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i kolorowym pieprzem, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy z listkiem rukoli oraz pistacjami. Życzę smacznego! :)

Porady

Smak dania możemy także wzbogacić wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską, ale wersja wege jest naprawdę niesamowita.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować