Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą

4.49 (151 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię risotto za jego wyjątkowy i delikatny smak oraz aromatyczność. Do tego wystarczy tylko kilka składników i chwilka czasu i mamy smaczny i pożywny obiad czy ciepłą kolację. Podane z suszonymi pomidorami i rukolą jest wyjątkowe a moja rodzinka lubi je w takiej wersji :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    1 szklanka ryżu do risotto
    1 litr bulionu drobiowego
    duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    20 g masła
    pieprz czarny mielony
    30 g sera żółtego
    50 g suszonych pomidorów z zalewy
    rukola świeża do podania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z suszonymi pomidorami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobna kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju by „obtoczyła” całą cebulkę, wrzucamy cebulkę i smażymy na rumiano, następnie dodajemy czosnek, mieszamy.
  • 3. Do podsmażonej cebulki wrzucamy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy chwilkę.
  • 4. Następnie stopniowo wlewamy bulion (za każdym razem tylko tyle by przykryło ryż) i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ryż będzie miękki (u mnie było to około 20 minut).
  • 5. Po tym czasie do risotta dodajemy masło, pokrojone suszone pomidory, starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty, przyprawiamy i mieszamy (soli dajemy mało lub wcale, w zależności od upodobań, gdyż bulion nadał już smak potrawie).
  • 6. Na talerze nakładamy porcje risotta oraz rukolę (ilość według upodobań).

Porady

Rukolę możemy też dodać do gorącego risotta i wymieszać :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować