Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

4.5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na lekką, zdrową, ale pożywną i bardzo smaczną przekąskę. Przygotowałam carpaccio z czerwonych buraków z rukolą, miękkim serkiem kozim oraz pistacjami. Całość podałam z lekko słodkim sosem vinegret z dodatkiem suszonych pomidorów. Carpaccio będzie świetnym wyborem na przystawkę, kolację lub przekąskę imprezową. Smacznie polecam :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 buraki
    - świeża rukola
    - miękki ser kozi
    - pistacje (niesolone)

    VINEGRET
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki octu jabłkowego
    - 1 łyżeczka miodu
    - 3 suszone pomidory
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Carpaccio

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i miodem, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
  • 2. Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzimy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na talerze. Do buraków dodajemy świeżą rukolę, kawałki serka koziego oraz pistacje. Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret. Życzę smacznego! :)

Porady

Kawałki buraka możemy ułożyć na talerzu z kleksem octu balsamicznego - wtedy smak będzie jeszcze bogatszy. Pożywnym dodatkiem do carpaccio będą także ugotowane na twardo jaja przepiórcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować