Sałatka z rukolą i pistacjami

5 (200 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i aromantyczna sałatka. Pestki dyni powodują, że sałatka nabiera nieco chrupiącego akcentu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół główki sałaty lodowej
    25 g rukoli
    250 g pomidorków koktajlowych
    35 g kukurydzy
    25 g słonecznika łuskanego
    25 g pestki dyni
    25 g pistacji
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 sos sałatkowy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z rukolą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z rukolą 1. Sałatę lodową obieramy z wierzchnich liści i myjemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy ok. pół główki.
  • 2. Rukolę płuczemy i osuszamy.
  • 3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
  • 4. Przygotowujemy miskę. Wrzucamy do niej umytą i osuszoną sałatę lodową oraz rukolę. Dodajemy kukurydzę, słonecznik łuskany, pestki dyni oraz pistację.
  • 5. Sos sałatkowy mieszamy z ok. dwiema łyżkami oliwy z oliwek.
  • 6. Przygotowaną sałatkę zalewamy sosem dokładnie mieszając.

Porady

Listki sałaty należy rwać na małe kawałki palcami, nie kroić nożem, ponieważ stal wchodzi w reakcje z sokami sałaty i sprawia, że warzywo staje się gorzkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować