Szachownica-metrówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto jasne: bialka ubi na sztywno, dodac cukieri cukier waniliowy i ubic na szklista bezę. dodac żóltka i wymieszac, następnie wodę i olej i delikatnie wymieszac a na końcu mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszac. Ciasto wlac na blaszke i upiec
2.ciasto ciemne:bialka ubi na sztywno, dodac cukieri cukier waniliowy i ubic na szklista bezę. dodac żóltka i wymieszac, następnie wodę i olej i delikatnie wymieszac a na końcu mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszac. Ciasto wlac na blaszke i upiec
3.Gdy ciasta wystygną przekroic obydwa najpierw na 8 pasków ( najpierw na pol, potem te połozki na poł i powstale paski jeszcze raz na polowe) następnie każdy z ośmiu pasków położyc na bok i przekroic jeszcze na połowe.
4.ok 1,5 szkalnki mleka odla i rozrobic w nim mąki i żóltka, reszte zagotowac z cukrem.Na gotujace mleko wlac mieszankę mleczno-mączna i ugotowac budyn. Wystudzic nastepnie utrzec z maslem. na koncu dodac sok z cytryny.
5.przekladanie placka: pasek ciemny z boku posmarowac masa, dokladamy pasek jasny, masa, ciemny pasek.Smarujemy wierzch zlozonych paskow masa i na wierzchu ukaladamy kolejna warstwe ale odwrotnie czyli nad ciemnym paskiem kladziemy jasny itd. tak oby powstala szachownica. Układamy tak aby na szerokosc byly 3 paski a na wysokosc 4 paski. Tak poskładnae 3 szachownice łaczymy ze soba masa. Całe ciasto ma metr długości:)
Komentarze