Szach - mat

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczny i ciekawy placek mile zaskoczy wszystkich gości.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    3 szklanki mąki
    3 łyżki wody
    2/3 szklanki cukru
    6 łyżek oleju
    3 łyżki kakao
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie budyniu czekoladowego

    Masa:
    500 ml. mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    600 ml . śmietanki 30%
    6 łyżek żelatyny
    3 łyżki cukru pudru


    dodatkowo kakao i cukier puder do posypania

    do nasączenia: łyżeczka kawy rozpuszczanej, 150 ml. wody i odrobina rumu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szach - mat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić ponownie. Stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Później dodać mąkę, kakao, proszek, budyń, wodę i olej. Wszystko razem zmiksować.
    Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 200 * C. Ciasto przekroić na pół, nasączyć kawą z rumem. Jedną część pokroić na prostokąty o szerokości 1,5 cm.
  • 2. Masa: Budyń zagotować z mlekiem, dodać do niego 3 łyżki żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklanki wody. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    Śmietankę ubić z cukrem, dodać resztę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Wszystko razem zmiksować . Dodać przestudzony budyń, wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Przekładanie ciasta: Ciasto cały blat- masa biała- połowa pasów ciasta- masa biała (włożyć w dziury między paskami)- kolejne paski( wypełnić dziury )- posypać wierzch białej masy- kakao, a paski ciasta - cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować