1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić ponownie. Stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Później dodać mąkę, kakao, proszek, budyń, wodę i olej. Wszystko razem zmiksować.
Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 200 * C. Ciasto przekroić na pół, nasączyć kawą z rumem. Jedną część pokroić na prostokąty o szerokości 1,5 cm.
2.Masa: Budyń zagotować z mlekiem, dodać do niego 3 łyżki żelatyny rozmieszanej w 1/4 szklanki wody. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać resztę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Wszystko razem zmiksować . Dodać przestudzony budyń, wymieszać do połączenia składników.
3.Przekładanie ciasta: Ciasto cały blat- masa biała- połowa pasów ciasta- masa biała (włożyć w dziury między paskami)- kolejne paski( wypełnić dziury )- posypać wierzch białej masy- kakao, a paski ciasta - cukrem pudrem.
Komentarze