Szach-mat siostry Anastazji

4.48 (199 ocen)

Lekkie,smaczne i efektowne ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt
    1,5 szk mąki pszennej
    6 jajek
    5 łyżek wody
    1 szk cukru
    12 łyżek oleju
    2,5 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy
    6 łyżeczek żelatyny
    0,5 l śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szach-mat siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szach-mat siostry Anastazji 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm.
  • Szach-mat siostry Anastazji 2. Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie i na górze posmarować cienko kremem.Wierzch ciasta oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować