SYROP Z RABARBARU ( NA ZIMĘ )

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Syrop z rabarbaru jest banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujemy trzech składników aby cieszyć się wspaniałym syropem do rozcieńczenia z wodą lub jako dodatek do lemoniady czy innych smakołyków np: do naleśników.

IMG_20210605_202249720_HDR
  • 2 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1 kg rabarbaru,
4 średnie cytryny,
1/4 szklanki wody,
dwie i pół szklanki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

SYROP Z RABARBARU ( NA ZIMĘ )

  • 1. Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z cieniutkiej skórki. Każdą łodygę kroimy w małe kawałki. Kawałki rabarbaru wkładamy do miski i wlewamy wodę. Garnek przykrywamy pokrywką. Rabarbar gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie pokrojone kawałki rabarbaru rozpadą się i puszczą soki.

    Rozpadnięty rabarbar dokładnie odcedzamy z soku. Najlepiej użyć do tego sitka o małych oczkach. Wykładamy pulpę z rabarbaru i łyżką przecieramy sok.

    Sok wlewamy do garnka, resztę wyrzucamy.

    Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na pół. Z połówek cytryn wyciskamy sok. Najlepiej użyć do tego ręcznej lub elektrycznej wyciskarki do cytrusów. Wyciśnięty sok wlewamy do soku z rabarbaru.

    Do przygotowanych soków wsypujemy cukier. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną miksturę gotujemy na średnim palniku do momentu rozpuszczenia się cukru. Nie przykrywamy garnka pokrywką.

    Następnie zmniejszamy ogień tak aby syrop tylko delikanie bulgotał. Syrop podgrzewamy dwie godziny. Im dłużej będzie się podgrzewał tym będzie gęstszy i lepiący.

    Na koniec syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy dokładnie zakrętką.

    Jeżeli syrop będziemy używać na bieżąco wystraczy wystudzone słoiki postawić do lodówki. Spokojnie postoi kilka tygodni.

    Jeżeli planujemy zrobić syrop na zimę należy go zawekować. Możemy zawekować w piekarniku. Ustawiamy słoiki na średniej półce piekarnika, ustawiamy piekarnik do 110 stopni i pasteryzujemy 40 minut. Nastęnie wyłączmay piekarnik i wyjmujemy gdy słoiki całkowice wystygną.

    Syrop z rabarbaru przechowujemy w chłodnym zacienionym miejscu np: w spiżarce.

Porady

Tak przygotowany syrop z rabarbaru to świetny dodatek do placków, gofrów, naleśników, sernika. Wystarczy rozcieńczyć z wodą niegazowaną lub gazowaną i cieszyć się orzeźwiającym napojem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Rabarbarsyrop z rabarbaru

Komentarze

Podobne przepisy

Syrop z dzikiej róży

Dodane przez: Kloruś

Syrop z dzikiej róży

Nic nie pachnie równie pięknie...

Syrop leczniczy na przeziębienie

Dodane przez: JOANNA 55a

Syrop leczniczy na przeziębienie

Szybka mikstura na przeziębienie

syrop miętowy

Dodane przez: antar

Syrop miętowy na gorące dni

Świetny syrop na upalne dni z przepisu...

Syrop z mniszka lekarskiego

Dodane przez: rzelkazag

Syrop z mniszka lekarskiego

Już w tamtym roku kusiło mnie zrobić...

syrop z cebuli

Dodane przez: Klaudia0318

Syrop z cebuli

Na przeziębienie i kaszel idealny....

image-267kg7e

Dodane przez: majka190382

SYROP Z CZARNEGO BZU

Idealny na przeziębienie i kaszel....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE